Facebook page feed

nedjelja, 14. veljače 2016.

INTERVJU: SkinBajters (Oi! punk, Zagreb)


(Intervju je obavljan dopisivanjem u periodu od nove godine na ovamo, tako da je materijal u međuvremenu objavljen. Linkovi na sve, na dnu teksta.)

1.) Za početak se predstavite - tko svira što i čime sa bavite u životu osim sviranja?

Bart svira bass i pjeva vrlo loše prateće vokale, Toni svira bubnjeve, Mež svira gitaru i pjeva.
Bart i Mež su srednjoskolci i ne bave se ičime osim sviranja i skole. Toni radi posao sekundarne djelatnosti.

2.) Što te do sada objavili i gdje ste do sada svirali? Koji vam je koncert bio nabolji?

Do sada smo objavili jedan demo album od 8 pjesama, a sada smo snimili u studio od Šanka novi EP - kojem je Mrva iz Šanka radio mastering i finish. Taj EP ćemo objaviti zajedno s spotom za jednu našu stvar za kojih tjedan i pol. Do sada smo svirali u Pračci, Morisson hotelu, 3 puta u Route 66-u, u Attacku, Grey roomu i dva puta u Brazilu brodu na Savi. Najdrazi nama svima koncert je bio naš prvi koncert ( dakle u Pračci ).

3.) Kakav vam je odnos prema politici i aktualnoj situaciji u državi? Kakvi su vam stavovi, a kakva kretanja po tom pitanju? Postoje li ista?

Politika je ono što našu scenu dijeli u skupine i mi odbijamo sudjelovati u bilo kakvom obliku politike - apolitični smo i ni jedan dio politike nas ni najmanje ne zanima.

4.) A što mislite, zbog čega politika dijeli ljude na sceni u skupine? Je li apolitičnost samo dio odrastanja dok ne krenu 'pravi problemi' i zbog čega biti apolitičan u svojem bendovskom izražavanju pogotovo ako je isto povezano sa društvenim temama?

Politika dijeli ljude na sceni u skupine jer nismo svi isti, tj. svatko ima svoje subjektivno stajalište što se tiče politike te tako dolazi do generalne kategorizacije među skupinama. Mi smo apolitični i tako se bendovski izražavamo, zato što smo bend - a ne politička stranka te smo tu radi muzike i socijalizacije, tj. da je svatko dobrodošao na gigove - bez obzira na svoje brije i našim bendom potičemo muziku, a ne politički egoizam pojedinca. Apolitičnost nije samo dio odrastanja, već svaka grana politike ima svoje mane i nedostatke te će ih imati za 15 i za 35 godina.

5.) Koji su vam glazbeni uzori ili inspiracije u vašem izričaju? Je li se možda furate na neki bend ili nastojite napraviti nešto svoje?

Nemamo nikakve glazbene uzore i nastojimo se ne furati ni na koji bend, već napraviti nešto svoje po čemu ćemo se razlikovati. U izričaju nas inspirira stara scena panka i oi-a te ju nastojimo ojačati.

6.) Živcira li vas što skinhead subkulturu poistovjećuju sa uličnim rasizmom i nacizom, bez obzira na to što ista u originalu nema nikakve veze sa time? Nazivaju li i vas tako ponekad? Što mislite o svemu tome - zbog čega takvi epiteti za skinheade i dan danas postoje?

Mi od nastanka benda pokušavamo maknuti tu crnu stranu našeg pokreta. I kolko god mi bili protiv bilo kakvih radikalnih pokreta i koliko god mi ne želimo niti jedan dio toga da bude umješan u našu scenu, opet će neko uperit prstom i reći da smo fašisti. Zapravo skoro svi koji nisu upućeni u skinhead pokret - misle da smo radikalni desnicari. Na kraju ispada pred javnosti da postajemo ono što nikad nismo htjeli biti, no dati ćemo sve od sebe da maknemo više tu politiku i mržnju iz naše tako male alternativne scene. (smijeh)

7.) Ok - za kraj, imate li neki koncert za najaviti i još nešto za poručiti ljudima?

Sada se sprema svirka s No More Idolsima i Bakterijama u Route 66u 26.2. Također se spremamo za koncert na danima Zapruđa i dogovaramo još jedan koncert. Ljudima poručujemo da ne daju da ih itko ili išta spriječava da rade ono što vole i ono što ih nosi u životu. Treba odjebat sav autoritet i ne tolerirat ga. Samo budite svoji.

Nema komentara:

Objavi komentar